//
you're reading...
ACTUALITATE

Aproape jumătate din crenvurștii de la noi, sunt colorați cu extract de gândaci din specia cosenila!

crenvusti

Cum suntem niște împătimiți al produsului numit crenvuști, am zis, ia să vedem despre ce e vorba. Că nu strică! Așadar…

Recent, Asociația Pro Consumatori (APC) a făcut un studiu în care s-au analizat 43 de produse comercializate în țara noastră, în Românica…

Studiul arată că aproape jumătate din crenvurștii care se găsesc în hipermarketurile și în magazinele de la noi sunt colorați cu extract de gândaci din specia cosenila.

Carnea se regăsește în crenvurști în proporții diferite. Sunt crenvurști în care pieptul de curcan se regăsește  în proporție de 53%, dar și produse în care pieptul de pui variază între 23% și 80%.

Top 10 mărci de crenvurști după conținutul de carne:

  1. Pikok/Polonia cu 93% carne din pulpa de porc și fără aditivi;
  2. Golfera/Italia cu 88% carne de pui și 2 aditivi;
  3. AIA/Italia cu 88% carne de curcan și pui, dar cu 5 aditivi;
  4. Dulano/Germania cu 87% carne de porc și 2 aditivi;
  5. Aldis/Romania cu 87% carne (60% piept de pui și 27% carne lucru pui) cu 3 aditivi;
  6. Martinel/Reinert/Romania cu 85% carne de porc și 3 aditivi;
  7. Pikok/Polonia cu 85% carne (72% piept de pui și 13% carne din pulpa de pui) și 9 aditivi;
  8. Perfect Poultry/Slovenia cu 82% carne de pui și 5 aditivi;
  9. Agil/Romania cu 80% piept de pui și fără aditivi;
  10. Zimbo/Ungaria cu 80% carne (60% carne de porc și 20% carne de vită) si 5 aditivi.

Top 10 mărci de crenvurști după numărul de aditivi alimentari:

  1. Campofrio cu 11 aditivi;
  2. Caroli/Familia cu 10 aditivi;
  3. Pikok, Caroli, AIA,cu 9 aditivi;
  4. Casa Gruia, Banat Bun cu 8 aditivi;
  5. Carrefour, Fox, Meda, Auchan cu 7 aditivi;
  6. Baroni, Casa Gustului, Cris-Tim, Elit, Cora cu 6 aditivi;
  7. AIA, C+C, Zimbo, Agil, Auchan, Perfect Poultry, Baroni, Cris-Tim cu 5 aditivi;
  8. Mega Image, Angst, Ifantis, Pick, Unicarm,Prodprosper cu 4 aditivi;
  9. Transavia, Angst, Reinert, Aldis cu 3 aditivi;
  10. Dulano, Golfera, Angst cu 2 aditivi.

Numai puțin de 42% dintre produsele analizate sunt colorate cu carmin/E120/acid carminic un colorant rosu strălucitor obținut dintr-o specie de insectă numită cosenila”.

Crenvurștii nu trebuie să facă parte din alimentația copiilor și a adulților cu afecțiuni cardiovasculare

Dacă totuși doriți să cumpărați crenvurști trebuie să aveți în vedere cantitatea de carne din respectivul produs și principalii nutrienți menționați în declarația nutrițională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi/acizi grași saturați, conținutul de sare, evitându-se acei crenvurști care au în compoziție aditivi alimentari, cum ar fi monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul și nitritul de sodiu.

De asemenea, trebuie evitați crenvurști obținuți din carne separată mecanic (resturi de țesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi și țesut conjunctiv) cu adaosuri de zaharuri, faina de grâu, gris de grâu, fibre de soia, fibre de mazăre, fibre vegetale, proteină animală, proteină vegetală hidrolizată, proteină hidrolizată din drojdie, gelatină și amidon, care de fapt maschează calitatea scăzută a produselor.

Verificați termenul de valabilitate și condițiile de păstrare din spațiul de comercializare. Din cauza conținutului ridicat de sare și a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, crenvurștii nu trebuie să facă parte din alimentația copiilor și a adulților cu afecțiuni cardiovasculare.

Florin Deaconu

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Recent Posts

May 2016
M T W T F S S
« Jan   Jun »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
%d bloggers like this: