//
you're reading...
ACTUALITATE

Astăzi, 21 mai a.c., este ziua Liceului Constantin Filipescu sau 50 de ani de Şcoala cu clasele I-VIII nr. 6. Caracal!!!

10257310_625708740856359_6093022680888667096_o

Actualul Liceu Tehnologic „Constantin Filipescu” este moştenitorul şcolilor Moga şi Filipescu şi are o vechime de peste 135 de ani.

În oraşul Caracal exista încă din 1831 o şcoală începătoare, dar târgoveţii caracaleni au solicitat înfiinţarea unei şcoli noi în partea de est a oraşului; aceasta este aprobată prin adresa nr. 7271 din 1867.

În anul 1964 este construit actualul local cu destinaţia de liceu teoretic; această destinaţie se schimbă începând cu anul 1970, când elevii noştri ocupă actualele săli de clasă în Şcoala cu clasele I-VIII nr. 6.

Așadar 50 de ani de existență pentru Școala nr.6 din Caracal! Nu mai departe de azi, 21 mai a.c., fiind  și ziua Liceului Tehnologic Constantin Filipescu.

Liceul funcţionează clase pe mai multe cicluri de învăţământ: preşcolar, primar, gimnazial, dar şi de liceu tehnologic, pentru învăţământul de zi şi seral.

 

Documentându-ne aveam să aflăm că în Caracal, prima şcoală publică a funcţionat la sfârşitul secolului al XVIII-lea, pe lângă Biserica domnească, cea mai veche biserică păstrată din secolul XVI, ctitorită de domnul Pătraşcu cel Bun, pe care Mihai Viteazu a avut-o ani buni una din reşedinţe, având o curte de unde îşi administra cele 23 de moşii din împrejurimi, „întru luminarea şi învăţătura tinerilor dintr-acel oraş şi judeţ”. Şcoala a fost înfiinţată de călugări, în chiliile bisericii, în jurul anului 1740, fapt confirmat de documentul din 24 iunie 1793 emis de domnitorul Alexandru Constantin Moruzzi.

Constantin Filipescu îşi dona moşia precizând că locuitorii sunt „slobozi a şede pe moşie” cu obligaţia de a ţine dascăl „cu plata de la ei, pentru învăţătura copiilor”. În alt document, din 24 iunie 1797, se sublinia că orăşenii trebuie să aleagă aici „dascăl vrednic”, pe care să-l ţină „pururea” pentru învăţătura copiilor. Constantin Filipescu considera că „întemeierea şi chiverniseala de şcoală este un mare folos fiindcă, prin învăţătură se câştigă înţelepciunea”. La 15 septembrie 1825, orăşenii caracaleni au promis să respecte îndatoririle faţă de biserică şi au semnat actul în care se spune „dăm acest zapis prin care ne legăm a păzi întru totul îndatoririle faţă de biserică […] să fim datori a face case de şcoală acolo la Sfânta Biserică”.

Dorința logofătului Filipescu în actul de danie nu s-a respectat, orăşenii lăsând în părăsire atât şcoala cât şi biserica. Cel puţin aşa susţinea fiul filantropului. Astfel, într-un document din 1825, Gheorghe (sau Grigore) Filipescu, fiul lui Constantin, se arăta nemulţumit de nerespectarea condiţiilor cuprinse în actul de donaţie, spunând că biserica a fost lăsată «într-o stare foarte proastă» şi locuitorii oraşului nu au îndeplinit obligaţiile prevăzute în actul din 1793.

„Prin zapisul din 15 septembrie 1825, orăşenii arată că au întreţinut biserica şi au ţinut dascăl pentru învăţătura copiilor, obligându-se din nou ca şcoala să aibă dascăl «necurmat» şi «în continuu». Cu aprobarea domnitorului Grigore Ghica, ei rămân în continuare stăpâni pe moşia lăsată de către banul Constantin Filipescu”, se precizează în monografia municipiului Caracal.

În anul 1831, şcoala devine o instituţie de stat şi, ca atare, şcolile din oraşele reşedinţe de judeţ, aşa cum era Caracalul, reşedinţă a judeţului Romanaţi, devin publice sau naţionale, spre a le deosebi de cele particulare, trecute şi ele sub supravegherea statului. Prin lege erau prevăzute fonduri numai pentru întreţinerea şcolilor publice. Conform acestei legi a început să funcţioneze, ca şcoală începătoare de trei ani, Şcoala nr. 1 din Caracal, singura din judeţul Romanaţi, la data de 10 mai 1832, într-o clădire construită în curtea Bisericii Domneşti, deoarece şcoala ctitorită de banul Filipescu nu mai era corespunzătoare.

Ca o adevărată odisee,  numele lui Constantin Filipescu, în ultimele două secole, a fost strâns legat de mai multe unităţi de învăţământ din localitate: şcoala normală de băieţi, şcoala de băieţi nr.2, şcoala profesională de fete şi Liceul Teoretic „Mihai Viteazu” din Caracal. Ultima dintre acestea a funcţionat în localul Filipescu până 2009, când s-a mutat într-o nouă clădire, vechiul sediu urmând să fie transformat în curând în Centru medical de dializă, al doilea din judeţ.

În urmă cu trei ani, Constantin Filipescu a revenit în atenţia autorităţilor caracalene, Consiliul Local aprobând schimbarea denumirii Şcolii Populare de Arte şi Meserii din Caracal în Grupul Şcolar „Constantin Filipescu”, modificarea fiind pusă în aplicare începând cu anul şcolar 2011/2012.

 

Colectivul Liceului Tehnologic Constantin Filipescu Caracal

 

Advertisements

Discussion

One thought on “Astăzi, 21 mai a.c., este ziua Liceului Constantin Filipescu sau 50 de ani de Şcoala cu clasele I-VIII nr. 6. Caracal!!!

  1. La multi ani, scoala draga!

    Posted by Un profesor informat | 20,05,14, 5:03 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Recent Posts

May 2014
M T W T F S S
« Apr   Jun »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Advertisements
%d bloggers like this: