//
you're reading...
ACTUALITATE

Activişti străini Greenpeace au escaladat gardul Palatului Parlamentului

activistii greenpeace la bucuresti 2013

Zeci de  gropi au fost săpate în curtea Palatului Parlamentului astăzi, 9 decembrie a.c., de activişti străini şi români ai asociaţiei de mediu Greenpeace, în semn de protest faţă de legile considerate a fi cu dedicaţie pentru companiile private. Cele circa 40 de persoane vor fi duse la secţie unde vor primi amenzi între 500 şi 1.500 de lei.
 Protestul a început în jurul orei 10.00, atunci când circa 40 de activişti români şi străini, voluntari ai Asociaţiei Greenpeace, au sărit gardul Palatului Parlamentului şi au început să sape gropi, în semn de protest simbolic faţă de proiectele de exploatare minieră cu cianuri. Este vorba despre activişti Greenpeace din 10 ţări. Activiştii au pătruns în curtea clădirii Parlamentului şi au început să sape după aur, afişând bannere cu mesajul „Exploatare minieră auriferă” şi „Gold mining area”.
„În ultimele luni, Guvernul a elaborat legi speciale pentru ca orice companie privată, nu doar Roşia Montană Gold Corporation, să poată exploata orice resursă, oriunde ar fi ea. Trebuie doar să i se adauge eticheta «proiect de interes naţional», sau «proiect de interes public deosebit» şi e suficient. Nu se mai ţine cont de distrugerea comunităţilor, mediului, patrimoniului natural, istoric sau cultural. Ori asta este la fel de aberant precum a începe să sapi după aur în curtea unei instituţii, la fel ca în exemplul pe care îl puteţi vizualiza în mod direct, acum. Protestul de astăzi arată exact ce poate face o companie interesată să exploreze şi să exploateze resursele de subsol ale ţării. Suntem aici pentru a le atrage atenţia membrilor parlamentului asupra consecinţelor pe care le pot avea deciziile şi voturile lor” a declarat Alexandru Riza, coordonator de campanii Greenpeace România, conform unui comunicat de presă Greenpeace emis către „Adevărul“. Potrivit reprezentanţilor Greenpeace România, activiştii au venit din ţări ca Germania, SUA, Canada, Austria, Ungaria, Cehia, Croaţia şi sunt voluntari convinşi de ceea ce fac. Aceştia se opun proiectelor ce se află acum în Parlamentul României, unul vizând în mod direct proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană şi celălalt fiind o completare la Legea Minelor. Prima a fost respinsă în plenul Senatului, urmând a intra în Camera Deputaţilor, care are rol decizional; cea de-a doua fiind pentru modificarea şi completarea Legii minelor nr. 85/2003, care a preluat mai multe amendamente din proiectul citat anterior, momentan fiind în dezbatere în cadrul Comisiilor Permanente ale Senatului. „Aceste proiecte de lege cuprind prevederi abuzive, precum încălcarea unor drepturi fundamentale: dreptul la proprietate, dreptului la un mediu curat şi acordarea de privilegii speciale unor companii private“, a mai spus Riza. Jandarmeria Bucureşti: amenzi între 500 şi 1.500 de lei
Acţiunea celor 50 de activişti nu va rămâne însă nesancţionată şi asta în condiţiile în care protestul nu a fost notificat, iar voluntarii au sărit gardul instituţiei. „Mai multe persoane care au escaladat gardul Palatului Parlamentului şi au pătruns în curtea instituţiei au fost legitimaţi şi au fost duşi la secţie.
Ioana Drăghici
Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Recent Posts

December 2013
M T W T F S S
« Nov   Jan »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Advertisements
%d bloggers like this: