//
you're reading...
ACTUALITATE

Domnule Victor Ponta, “minoritatea radicală” reprezintă de fapt majoritatea românilor, ar trebui să consulți Wikipedia în cazul controverselor Chevron!

fracturare hidraulica

Premierul Victor Ponta a declarat luni, 21 octombrie 2013, în State Unite, că Guvernul României continuă explorările de gaze neconvenţionale. De asemenea, premierul a mai spus că Chevron nu se va retrage din România.

Ponta, în SUA: Guvernul continuă explorările de gaze neconvenţionale.

“Guvernul pe care îl conduc e decis să continue toate explorările de gaze neconvenţionale, atât timp cât sunt îndeplinite şi respectate toate standardele de mediu”, a spus Ponta, într-o conferinţă de presă organizată la Washington.

Întrebat de ziarişti dacă s-a pus problema ca Chevron să se retragă din România, Ponta a răspuns: “Nici vorbă de retras din România”.

“Eu sunt absolut convins – şi ei sunt convinşi – că o parte importantă dintre cei care sunt împotrivă sunt deschişi la aceste explicaţii, trebuie doar să le primească. Va rămâne, cum se întâmplă în toate ţările din lume, o minoritate radicală care nu va asculta niciun argument oricât de raţional, dar care nu poate să impună majorităţii o decizie sau renunţarea la un proiect strategic naţional”, a adăugat Ponta.

Victor Ponta, “minoritatea radicală” este de fapt majoritatea românilor!

Noi majoritatea Cerem interzicerea oricarei activitati de “fracturare hidraulica” pentru gaze de sist pe intreg teritoriul ROMÂNIEI!

Mai multe state din Europa au luat decizii împotriva utilizării acestei metode. Guvernul român, ar trebui să ţină cont de faptul că Franţa a interzis în vara anului 2011 această activitate, Guvernul şi Parlamentul bulgar au adoptat măsuri asemănătoare in 2012, Danemarca, Olanda, Cehia si Irlanda au instituit moratorii, si de asemenea în Germania landul Westafalia-Renania de Nord.

Fracturarea hidraulicăEste singura metodă de extragere a gazelor de şist în acest moment. Metoda combină forajul săpat vertical, și apoi in plan orizontal, ajungând la adâncimi de pana la 3-6 km. Rocile sunt fracturate artificial, fapt ce poate cauza sau antrena seisme. Sute de maşini de tonaj mare sunt folosite pentru fiecare foraj.

Sub o presiune imensă (peste 1000 atm) milioane de litri de apă sunt utilizate la fiecare foraj (cantitățile diferă de la o companie la alta și de la un zăcământ la altul, în funcție de tehnologia utilizată și de caracteristicile geologice ale zăcământului) , apa este amestecta cu substanţe chimice toxice şi cancerigene (incluzând benzen şi etilenă). Conform raportului Impacts of shale gas and shale oil extraction on the environment and on human health al Parlamentului European, datorită secretelor comericale compoziţia aditivilor folosiţi în timpul forărilor nu este pe deplin făcută publică, dar cercetatorii au identificat peste 750 de asemenea substanțe. Conform unei liste cuprinzand 260 de astfel de substante furnizata de New York State aceasta conţine:

 • 58  de substanţe, dintr-un total de 260, au proprietăţi problematice
 • 6 fac parte din prima listă publicată de Comisia Europeană cu substanţe ce necesită atenţie deosebită din cauza potenţialelor efecte pe care le pot avea asupra omului şi asupra mediului (Acrilamida, Benzen, Benzen Etil, Isopropylbenzene (cumene), naftalină, tetrasodiu, Etilen)
 • substanta (Naftalină bis (1-metiletil) – în prezent considerată ca fiind bioacumulativă si toxică;
 • 17 sunt clasificate ca fiind toxice pentru organismele acvatice;
 • 38 sunt clasificate ca fiind acut toxice pentru sănătatea urmană;
 • 8 substanţe sunt clasificate ca fiind cancerigene, cum ar fi benzen şi acril-amidă , oxid de etilenă şi diversi solvenţi pe baza de petrol;
 • 6 sunt clasificate suspecte ca fiind cancerigene, cum ar fi clorhidrat hidroxilamină ;
 • 7 sunt clasificate ca mutagene (1B Muta.), cum ar fi benzen şi oxid de etilenă;
 • 5 sunt clasificate ca având efecte asupra funcţiei de reproducere;

Metoda de explorare a gazelor de şist nu este mai puţin periculoasă decât cea de extragere a acestora, deoarece și în etapa de explorare avansată se utilizează fracturarea hidraulică, singura diferență fiind scara operațiunilor.

fracking protest anti gazele de sist

Sumar, pagubele cauzate de explorarea şi exploatarea gazelor de şist sunt:

 • Apă potabilă şi ape subterane contaminate;
 • Soluri toxice şi radioactive;
 • Poluarea aerului;
 • Cutremure şi alunecări de teren;
 • Cancer şi boli incurabile pentru oameni și animale;
 • Distrugerea florei şi a faunei, afectarea biodiversității;
 • Infrastructură distrusă şi poluare fonică.

Îmbolnăviri : S-a studiat faptul că în zonele în care s-a utilizat fracturarea hidraulica pentru extragerea gazelor de sist, numărul de boli este creştere în mod dramatic ca urmare a  consumul apei din zona de exploatare, dar si aerului contaminat cu substanţe chimice toxice, unele cancerigene. Datorită intoxicarii cu substanțe chimice producand afectiuni dintre cele mai severe si greu de tratat au fost semnalate: neuropatie periferică, leziuni cerebrale ireversibile, astm, cancer de piele, cancer testicular, probleme in timpul sarcinii, anemie, leucemie, insuficienta renala si multe altele, iar mortalitatea este în creştere.

Ar trebui să consulți Wikipedia, Domnule Victor Ponta, în cazul controverselor Chevron!

Iată controverse:

Mare scandal tramvai american

În 1950, apoi “Standard Oil”, împreună cu General Motors și Firestone au fost acuzați și condamnați de conspirație criminală de partea lor în Marea scandal tramvai american . Scandalul a inclus achiziționarea de tramvai sisteme pe intreg teritoriul Statelor Unite și demontarea și înlocuirea lor cu autobuze , , în scopul de a crește vânzările de petrol, auto și anvelope.

Evaziunea fiscală

Chevron a fost găsit pentru a fi evitat 3250000000 dolari în taxe federale si de stat 1970-2000 printr-un sistem complex de stabilire a prețurilor de petrol implica un proiect în Indonezia .  Chevron și Texaco, înainte de a fuzionat în 2001, fiecare deținut 50 la sută din un joint venture numit Caltex , care a scos țiței de la sol într-un proiect cu compania petrolieră de stat din Indonezia, Pertamina . Chevron a fost acuzat de reducere a datoriilor sale fiscale din SUA, prin cumpararea de petrol din Caltex la prețuri umflate. Unul intern documentul Chevron a stabilit prețul plătit Pertamina de ulei de la 4.55 dolari pe baril mai mare decât prețul de piață în vigoare. Chevron a fost apoi capabil să exagereze deduceri pentru cheltuielile pe declarațiile sale de impozit pe venit din SUA. Indonezia a apărut de a percepe impozit pe acest ulei la 56%, o rată mult mai mare decât rata impozitului pe profit în SUA deoarece Statele Unite oferă companiilor un credit pentru impozitele plătite de guvernele străine, impozitul plătit de guvernul indonezian reduce impozitul în SUA guvernul.

Daunele aduse mediului în Ecuador

Articol principal: Lago domeniul petrolier Agrio

Poluarea cu petrol în Lago Agrio, noiembrie 2007

Texaco și Golful de ulei a început să funcționeze în regiunea Oriente din Ecuador în 1964 ca un consorțiu. Texaco operat domeniul petrolier Agrio Lago 1972-1993 și compania petrolieră de stat Ecuador a continuat să funcționeze aceleasi campuri de petrol după Texaco a plecat. În 1993, Texaco a fost găsit responsabil de dumping miliarde de tone de deșeuri toxice și au cheltuit 40 de milioane curățare a zonei în anii 1990. În 1998, guvernul din Ecuador a semnat un acord cu Texaco acceptarea curat-up complet și absolvirea Texaco de orice responsabilitate mai departe. În 1998, o echipă științifică Ecuador a luat apă și probe de sol după Texaco a plecat și a găsit hidrocarburi petroliere la niveluri periculoase în aproape jumătate. Curat a fost numit “un fals”, de către critici.

În 2003 un proces clasa de acțiune împotriva Chevron a fost depusă în ecuadorian instanță pentru 28 miliarde dolari de locuitori indigeni, care au acuzat Texaco a face rezidenți păduri și râuri bolnave și dăunătoare de descărcare 18 miliarde galoane SUA (68 milioane m 3) de apa formare în jungla amazoniană fără nici o refacere a mediului . Chevron a susținut că din 1998 acorduri cu guvernul ecuadorian scutit compania de orice sarcini.

În 2011, locuitorii ecuadorieni s-au acordat 8,6 miliarde de dolari, în funcție de cererile de pierdere a culturilor și a animalelor de fermă, precum și ratele de cancer locale a crescut. Reclamantii a spus acest lucru nu ar fi suficient pentru a compensa daunele cauzate de compania petroliera. [99] Premiul a fost ulterior revizuit la 19 de miliarde de dolari pe apel, care a fost apoi din nou apel la Curtea Național de Justiție din Ecuador. [100] Acțiunea este considerată prima dată că oamenii indigene au dat in judecata cu succes o corporație multinațională în țara în care poluarea a avut loc.

Chevron a descris procesul ca un “sistem de extorcare de fonduri” și a refuzat să plătească amenda. De la Chevron Corporation nu are active de fond în Ecuador, reclamanții au depus acțiuni pentru a executa hotărârea judecătorească împotriva Chevron Corporation filiale în Brazilia, Argentina și Canada. În februarie 2013, un tribunal din trei persoane, care acționează sub Haga “e Curții Permanente de Arbitraj , a declarat ca guvernul Ecuador ar fi oprit reclamanți în cazul de la a merge la instanțele din Brazilia, Argentina și Canada, pentru a încerca să colecteze hotărârea pronunțată pe de o instanță din Ecuador în 2011. Un purtator de cuvant pentru reclamanti a declarat ca “Instanțele acțiunile de aplicare vor plăti probabil puțină atenție la tribunal, deoarece nu a fost obligatorie pentru comunitățile de ploaie-pădure”.  În mai 2013, Justiție David Brown, de la Curtea Superioara din Ontario a rămas acțiune, dar a decis că instanțele canadiene nu au competența de a impune acordarea condus de către un tribunal din Ecuador. În iunie 2013, Curtea Supremă de Justiție Argentina a revocat un embargo asupra activelor și veniturilor viitoare din Argentina filialei Chevron.

În septembrie 2013, Comisia de arbitraj de la Haga a decis în favoarea Chevron constatarea că un acord semnat în 1995 de către Guvernul de Ecuador eliberat Texaco Corporation de responsabilitate financiară de la orice pretenții de “prejudiciu colectiv.” Cu toate acestea, panoul lăsat deschisă posibilitatea ca Chevron ar putea fi în continuare răspunzător pentru daunele suferite de persoanele fizice.

Poluarea din Richmond, California

Activitățile Chevron la ei veche de un secol Richmond rafinărie au făcut obiectul unor controverse în curs de desfășurare. Proiectul a generat peste 11 milioane de lire sterline de materiale toxice și a provocat mai mult de 304 de accidente. Rafinărie Richmond plătit 540.000 dolari în 1998 pentru ocolind ilegal de tratare a apei reziduale și nu a informa publicul cu privire la comunicate de toxice. În general, Chevron este enumerate ca potențial responsabilă pentru 95 Superfund site-uri, cu fonduri alocate de către EPA pentru curat-up.

Deversările de petrol în Angola

Operațiunile Chevron în Africa au fost de asemenea criticat ca nesănătoasă de mediu.  În 2002, Angola a devenit prima țară din Africa vreodată de a percepe o amendă de la o mare corporație multinațională de operare în interiorul frontierelor sale, atunci când a cerut 2 milioane de dolari în compensație pentru deversările de petrol ar fi fost cauzat de Chevron.

Încălcarea Clean Air Act în SUA

La 16 octombrie 2003, Chevron Statele Unite ale Americii stabilit o taxă în conformitate cu Clean Air Act, care a redus emisiile atmosferice nocive de aproximativ 10.000 de tone pe an. În San Francisco, Chevron a fost depusă de un decret de a cheltui aproximativ 275 milioane dolari pentru a instala și să utilizeze tehnologii inovatoare pentru reducerea emisiilor de azot și dioxid de sulf de la rafinării sale. În 2000, după încălcarea Clean Air Act la un terminal de încărcare conectat în El Segundo, California, Chevron plătit, o penalizare de 6 milioane de dolari, precum si un milion dolari pentru proiecte de îmbunătățire a mediului. Chevron, de asemenea, au implementat programe care minimizate producția de gaze periculoase, de detectare a scurgerilor modernizate și procedura de reparare, reducerea emisiilor de la instalații de recuperare a sulfului, și strategiile adoptate pentru a asigura gestionarea corespunzătoare a deșeurilor benzen nocive la rafinării. Chevron, de asemenea, a cheltuit aproximativ 500.000 dolari pentru a instala supape leakless și pompe duble, închise la cea de El Segundo rafinărie, care ar putea preveni emisii semnificative de contaminanți ai aerului.

Apărătorii de la punctul de înregistrare de mediu Chevron la schimbările recente din corporație, în special angajamentul de în 2004 de combatere a încălzirii globale .

Tehnologia NiMH baterii pentru automobile

Articol principal: grevarea de Brevete de mari baterii auto NiMH

Chevron a fost acuzat de a fi limitarea accesului la mari NiMH baterii prin participatia in Cobasys Corporation și controlul licențelor de brevete, în scopul de a elimina un concurent pentru benzină. Acest lucru a culminat cu un proces împotriva Panasonic și Toyota asupra producției de EV-95 baterie utilizat în RAV4 EV. Influența Chevron asupra Cobasys se extinde dincolo de un risc de 50/50 comune stricte ca aceasta a avut loc un interes 19,99% în ECD Ovonics. În cartea sa, hibrizi plug-in: masinile care va reîncărca Americii, publicat în februarie 2007, Sherry Boschert susține că baterii de format mare NiMH sunt viabile comercial, dar care Cobasys refuză să vândă baterii sau de licență tehnologie pentru companiile mici sau persoane fizice. Boschert susține că Cobasys accepta numai comenzi foarte mari pentru baterii. Auto majore au arătat puțin interes în a plasa comenzi mari pentru baterii de format mare NiMH. Cu toate acestea, Toyota sa plâns de dificultatea în obținerea comenzi mai mici de mari baterii NiMH format la serviciul existent 825 RAV-4EVs. Pentru că nici alte societăți au fost dispuși să plaseze comenzi mari, Cobasys nu a fost de fabricație sau de acordare a licențelor de tehnologie de format mare acumulator NiMH pentru automobile. Boschert concluzionează că “este posibil ca Cobasys (Chevron) este infrâna toate căile de acces la baterii mari NiMH prin controlul de licențe de brevete, în scopul de a elimina un concurent pentru benzină. Sau e posibil ca Cobasys vrea pur și simplu pe piață pentru sine și se așteaptă o auto majore pentru a începe să producă hibrizi plug-in sau vehicule electrice. ” Într-un interviu cu The Economist , ECD Ovonics fondatorul Stan Ovshinsky abonat la primul punct de vedere. “Cred că la ECD am făcut o greșeală de a avea un joint-venture cu o companie de petrol, sincer vorbind. Și cred că nu este o idee bună de a intra în afaceri cu cineva al cărui strategii de ai pune din afaceri, mai degrabă decât construirea de afaceri. ”

În plus, Chevron a menținut dreptul de a confisca toate drepturile de proprietate intelectuală Cobasys “dacă ECD Ovonics nu își îndeplinește obligațiile sale contractuale.  La 10 septembrie 2007, Chevron a depus o acțiune în justiție care ECD Ovonics nu și-a îndeplinit obligațiile. ECD Ovonics contestă această afirmație.

În octombrie 2007, Achiziții serviciile internaționale și sisteme inovatoare de transport depus plângere împotriva Cobasys și părinții ei pentru refuzul de a umple un ordin de baterii format mare NiMH pentru a fi utilizate în Innovan electric.  În august 2008, Mercedes-Benz US International depus plângere împotriva Cobasys, pe Cobasys sol nu au oferte bateriile pe care le au convenit să construiască pentru planificate hibrid SUV Mercedes-Benz.

Delta Nigerului impuscaturi

La 28 mai 1998, activiștii au organizat o demonstrație și a luat mai multe persoane ostatic pe o platforma petroliera companie in Niger Delta , Nigeria . Poliției nigeriene și soldați ar fi fost zburat cu elicoptere Chevron. Soldații împușcat la activiști și, ulterior, doi activiști (Jola Ogungbeje și Aroleka Irowaninu) a murit din cauza rănilor lor. [125] În 2007, US District judecător Susan Illston , permis un proces adus de victime și de familiile victimelor împotriva Chevron pentru a continua, spunand ca pot exista dovezi care Chevron a angajat, supravegheat, și / sau furnizate de transport pentru nigerieni forțelor militare cunoscute pentru lor “istoria generală a abuzurilor comit.” În decembrie 2008, un juriu federal eliminate Chevron de toate acuzațiile aduse împotriva lor în acest caz. Chevron a susținut că intervenția militară era necesară pentru a proteja viețile lucrătorilor săi și consideră că justificarea deciziei juriului pentru acuzațiile de rele.

Sancțiunile ONU

Ambasada SUA prin cablu Bagdad 000791 se referă la societate negocieri investiții re în Iran în încălcarea sancțiunilor ONU. [128] Acest document a fost destinat să fi fost ținute secrete până în anul 2029.

2012 incendiu la Richmond, California rafinărie

La 6 august 2012, un incendiu a izbucnit la o mare rafinărie Chevron în Richmond, California . Flăcările au fost observate eliberarea din cel puțin două dintre turnuri rafinariei. Contra Costa Servicii de Sănătate a răspuns printr-o notificare de locuitori adăpost în loc . BART închis local de servicii. Pentru adapost-in-loc a fost ridicată la 11:15. [131] Rapoartele inițiale au estimat că 11.000 de persoane au solicitat tratament la spitalele din zona , și mai târziu reportaje plasate la numărul de mai sus 15.000 de persoane.

La 15 aprilie 2013, US Chemical Safety Board a lansat raportul lor preliminar citând Chevron pentru un eșec cronică a înlocui echipamentele învechite și a cerut o revizuire a supravegherii de reglementare a industriei de a preveni astfel de accidente se întâmple din nou. În iulie 2013, compania a pledat fără concurs la șase taxele în legătură cu focul, și a fost de acord sa plateasca 2 milioane de dolari în amenzi și de restituire. Aproximativ în același timp, așezarea a fost anunțat, orașul Richmond Consiliul a votat pentru a se potrivi cu dosar impotriva Chevron. Motivele pentru costum inclus “o continuare de ani de neglijare, supraveghere laxe și indiferență corporative a inspecției de siguranță necesare și reparații.”

Deversare de petrol în largul coastei de la Rio de Janeiro

Mai multe informații: Energy în Brazilia

La 8 noiembrie 2011, Chevron a fost criticat de către autoritățile braziliene pentru rolul său în deversare de petrol din largul coastei de sud-est a Braziliei. Autoritățile de reglementare brazilian a declarat 416400 de litri de ulei scurs pe parcursul a două săptămâni de submarin stâncă în apropiere de bine în Frade ulei proiect 370 km în largul coastei Braziliei. Procurorii din Brazilia cer $ 10,6 mld. in proces ulterior. Agenția Națională Petroleum (ANP) a suspendat activitățile Chevron în Brazilia până când a identificat cauza unei scurgeri de petrol în largul coastei de la Rio de Janeiro .

KS Endeavor explozie

KS Endeavor jackup foraj a explodat pe 16 ianuarie 2012 în timpul forării o sonda de explorare pentru Chevron în domeniul Funiwa în Nigeria. Explozia a dus la moartea a doi dintre cei 154 de muncitori de la bord și de un incendiu care a ars timp de 46 de zile înainte și a fost sigilat la 18 iunie. Potrivit unui raport de stiri Reuters, muncitorii de pe Endeavor KS au fost ignorate de către Chevron atunci când au cerut evacuarea din cauza problemelor de crestere fum tălăzuire de foraj foraj. Un lucrător senior a declarat ca explozia a fost declanșată de o masivă acumulare de presiune. Un martor a declarat că inginerii de foraj sfătuit Chevron pentru a opri de foraj și evacueze personalul, dar Chevron le-a spus să continue cu foraj. Așteptându-o explozie, managerul platformei, unul dintre cei doi care au murit mai târziu, a ținut bărcile de salvare la îndemână și gata de utilizare. Un martor a afirmat: “Acesta este motivul pentru care atât de mulți dintre noi au supraviețuit pentru că am fost cu toții conștienți de faptul că aceasta se va întâmpla, dar pur și simplu nu știu când.” Într-un răspuns e-mail la Reuters, Chevron a declarat că nu a primit solicitări de evacuare a platformei și că personalul de la bord au avut dreptul de a apela un popas la locul de muncă, dacă au crezut condiții au fost nesigure.

Distrugerea pădurilor naturale din Bangladesh

La 26 iunie 2008, un incendiu în Parcul Național Lawachara (o pădure naturală, un mare parc national , rar de acest gen din regiune, și crucială pentru a menține biodiversitatea florei și Bangladesh fauna ) a izbucnit ca Chevron Corp efectuate un studiu seismic 3D, care a fost de a fi mult șase luni. Compania a încălcat condițiile de certificat de mediu ale guvernului de nu fi informat ministerul cu privire la fisuri care au avut loc în proprietăți locuitorii din apropiere “, din cauza exploziilor provocate de activitățile lor.

Florin Deaconu

Advertisements

Discussion

One thought on “Domnule Victor Ponta, “minoritatea radicală” reprezintă de fapt majoritatea românilor, ar trebui să consulți Wikipedia în cazul controverselor Chevron!

 1. Materialul luat de pe Wikipedia a fost tradus cu google translate…traducerea nu e perfecta, dar substanta principala a informatiei reiese destul de bine.

  Posted by florin deaconu | 22,10,13, 5:03 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Recent Posts

October 2013
M T W T F S S
« Sep   Nov »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Advertisements
%d bloggers like this: