//
you're reading...
ACTUALITATE

16 iunie 2013 – PRĂPĂDUL vine spre România! Premierul Ponta: “Doamne, ajută!”

16 iunie 2013 prapad dunarea

Multe ţări din Europa îşi contabilizează pagubele, Guvernul Ponta spune că e pregătit pentru momentul în care viitura, care a măturat Europa, va lovi ţara noastră.

Dacă viitura, anunţată să lovească România în 16 iunie, va rupe digul de la Feteşti, Autostrada Soarelui ar putea fi inundată pe segmentul Feteşti-Cernavodă, iar o conductă de petrol de interes naţional va fi ruptă.

Autorităţile vor să refacă acum digul care a fost şubrezit la ultimele inundaţii. Vor să îl întărească cu o “membrană” din pietriş şi să îl ramforseze cu piloni metalici.

Conducerea Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor a anunţat, la rândul său, că debitul Dunării la intrarea în ţară este în prezent de 8.500 metri cubi pe secundă, peste media lunii iunie, de 6.400 mc/secundă, în condiţiile în care viitura a atins la Budapesta, în Ungaria, un maxim de 891 centimeri, autorităţile ungare estimând însă atenuarea situaţiei.

Institutul apreciază că debitul maxim al Dunării în secţiunea Baziaş va fi atins la 16 iunie, de 10.500 mc/secundă, faţă de 11.900 mc/secundă în urmă cu o lună, când nu au fost înregistrate probleme deosebite.

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului de Interne, Radu Stroe, să verifice dacă autorităţile ungare au nevoie de sprijin din partea României.

Luni, 10 iunie 2013 -Primul-ministru Victor Ponta a condus comandamentul convocat pentru combaterea efectelor inundaţiilor şi pentru asigurarea măsurilor de prevenţie, având în vedere prognoza privind viitura pe Dunăre din zilele următoare, acesta a declarat: Mai vreau, de asemenea, să transmit un mesaj foarte clar către reprezentanţii noştri din teritoriu, fie autorităţi locale, fie reprezentanţi ai structurilor guvernamentale deconcentrate: există încă mentalitatea că toată lumea stă şi aşteaptă şi după aceea o să vină guvernul şi o să repare diguri, o să scoată apa din curţile oamenilor. Vreau să vă rog pe toţi, să vă cer de data aceasta, dincolo de rugăminţi, să gândiţi altfel, cum am gândit astă iarnă când am avut situația cu zăpezile. V-am spus că aveţi autoritate din partea mea să închideţi şi drumuri dacă trebuie – sigur, criticii noştri de serviciu ne-au zis ce rău va fi şi a fost foarte bine şi nu am avut incidente grave astă iarnă. La fel vreau să se întâmple şi acum. Nu băgăm panica în oameni, dar, dacă este nevoie de măsuri rapide şi categorice, domnule viceprim-ministru, aveţi de la mine toată autoritatea. Trebuie să luăm nişte oameni din nişte case pe care, Doamne fereşte, le ia apa, nu stăm cu mâinile în sân şi ne uităm după aceea, alergăm cu elicopterele după ei să îi scoatem din case. Deci, aveţi toată autoritatea din partea mea să luaţi măsurile necesare în aşa fel încât să nu fie nicio problemă cu vieţile omeneşti. Vreau să văd ce se întâmplă, diguri. Sigur că toată lumea cere bani de la guvern acum să facă tot ce nu s-a făcut în zece ani. Vreau să văd unde este nevoie, cât pot să facă cei de pe plan local, unde reuşim să îi mobilizăm şi pe oameni, pentru că oamenii, în general, stau şi se uită şi vine guvernul să repare digul sau să ducă apa mai într-o parte sau într-alta. Vreau să luaţi foarte în serios situaţia. Doamne ajută să nu se întâmple nimic în România, deşi îmi este destul de greu să înţeleg cum nu se întâmplă numai în România nimic, dar poate ne explicaţi domnule Sandu, dacă aşa este, că numai la noi nu o să fie nicio problemă, dar eu vreau să fim pregătiţi ca şi când ar urma să fie probleme.

Ioana Drăghici

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Recent Posts

June 2013
M T W T F S S
« May   Jul »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Advertisements
%d bloggers like this: