//
you're reading...
EVENIMENT

Traian Băsescu se teme al dracului de rău de PUŞCĂRIE!

Marţi, 3 iulie, trei ceasuri rele! Unu – Vasile Blaga a căzut. Doi – Roberta Anastase şi ea. Trei – urmează Băsescu! Şi el ştie. Tocmai de aceea a ieşit seara la 8:30 să se văicărească şi totodată să ameninţe. De ce? Pentru că îl paşte la propriu PUŞCĂRIA!

Iată ce spunea DNA în urmă cu opt ani: Nr. 389 / 10 august 2004

C O M U N I C A T

Procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a 80 de inculpaţi, acuzaţi de prejudicierea statului român cu peste 11.000 de miliarde lei, ca urmare a înstrăinării unui număr de 16 nave aparţinând flotei maritime româneşti.

Dosarul a avut ca obiect stabilirea modului în care flota românească a pierdut o serie de nave maritime – mineralier de mare capacitate, ca rezultat al infracţiunilor săvârşite de cei care au iniţiat şi derulat în mod fraudulos asocierea CNM Petromin SA Constanţa cu grupul de firme private Torvald Klaveness Oslo din Norvegia, în perioada aprilie 1991 – august 2000.

Urmărirea penală în dosarul cauzei s-a efectuat de o echipă complexă alcătuită din procurori, ofiţeri de poliţie judiciară şi specialişti şi a vizat 136 de inculpaţi, învinuiţi şi făptuitori, identificaţi până în prezent.

Din probele administrate în cauză rezultă:

Cei 80 de inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu în formă calificată, fals intelectual, uz de fals, bancrută frauduloasă, spălare de bani, diminuarea nejustificată a valorii de vânzare a unor active din capitalul de stat (fapte prevăzute expres in Legea 78/2000), înşelăciune, şi delapidare. Pentru un număr de 51 de persoane s-a dispus disjungerea cercetărilor.

Din materialul probator, inclusiv rapoartele Curţii de Conturi, constatările financiare ale organelor Ministerului Finanţelor, rapoartele specialiştilor şi expertizele tehnice judiciare, s-a stabilit un prejudiciu total de 324.514.683,80 USD, echivalent a 11.027.008.955.524 lei, ca rezultat al infracţiunilor pentru care au fost trimişi în judecată. Anchetatorii au solicitat instanţei  ca  recuperarea pagubelor, de la inculpaţi să se facă  în solidar, individualizându-se totodată cuantumul acestora pe fiecare în parte.

Între inculpaţii trimişi în judecată, sub aspectul săvârşirii unor fapte penale în legătură directă cu modul defectuos în care şi-au exercitat, cu ştiinţă, atribuţiile de serviciu sunt foştii miniştri ai Transporturilor Băsescu Traian, Teodoru Paul şi Novac Aurel, fostul preşedinte al Fondului Proprietăţii de Stat, Radu Ovidiu Sârbu (cu rang de ministru), foştii secretari de stat Marinescu Călin Dragomir, Marinescu Gheorghe Adrian şi Oancea Viorel, directori generali, înalţi funcţionari de stat, membri ai Consiliului de Administraţie şi ai Comitetului director, conducători ai altor instituţii şi structuri care au activat în Adunarea Generală a Acţionarilor de la CNM Petromin SA Constanţa. Aceştia, împreună cu persoanele cu funcţii de conducere şi decizie din structurile Companiei  – majoritatea şi în calitate de reprezentanţi ai acestui acţionar şi, implicit, ai statului român, în societăţi constituite ca offshore în Bahamas şi Liberia, pe seama societăţilor proprietare de unică navă cu denumirea fiecăreia dintre cele 16 nave mineralier – au cauzat prejudiciul de peste unsprezece mii  miliarde lei, prin vânzarea ilegală a navelor în străinătate, precum şi prin înregistrarea unor mari pierderi financiare în derularea activităţii societăţilor pe care le reprezentau.

Pierderile au fost cauzate, la rândul lor, prin cedarea în totalitate a managementului navelor şi exploatării comerciale a acestora, dar şi a gestionării unor mari credite externe – practic a întregii afaceri – firmei private Torvald Klaveness Group, Oslo, asociatul extern al CNM Petromin SA.

Anchetatorii au  reţinut că întreaga afacere a fost de la bun început, în prima parte a anului 1991, negociată de inculpatul Băsescu Traian împreună cu inculpatul Marinescu Călin Dragomir, fiind apoi condusă de către Băsescu Traian prin asumarea ilegală a funcţiei de director/preşedinte al Board of Directors, al societăţii mixte Petroklav Inc. Bahamas, concomitent cu îndeplinirea funcţiei de ministru al Transporturilor.

Din materialul probator administrat în cauză rezultă că Băsescu Traian, secretar de stat şi, la scurt timp, ministru al  Transporturilor, nu avea abilitarea legală şi nici un mandat expres, aprobat de Guvernul României, pentru angajarea autorităţii statului român la realizarea asocierii cu partener privat în străinătate şi cu atât mai puţin, pentru semnarea de documente, pe baza cărora a negociat şi în continuare s-a autoaprobat conducător al societăţii mixte.

În plus, s-a constatat că Băsescu Traian şi-a preconstituit condiţiile de a acţiona, în sensul arătat, prin aceea că fiind investit de ministrul în funcţie ca în calitate de subsecretar să numească componenţa CIS – CNM Petromin SA, a recurs şi la realizarea actului privind atribuţiile acestuia, prin adăugarea nelegală a atribuţiei de a aproba asocierile externe, care revenea în realitate doar Guvernului României.

Conform Decretului 52/1975, în vigoare, asocierea unui agent economic intern cu o firmă privată din străinătate, era aprobată doar prin Hotărâre de Guvern, ce includea, implicit, şi avizul Ministerului Finanţelor în condiţiile statuate de Banca Naţională cu privire la regimul investiţiilor de capital ale României în străinătate, şi nicidecum angajarea  unuia din proprii săi miniştri în relaţii comerciale cu un agent privat extern şi cu atât mai puţin erijarea sa în director/preşedinte al societăţii mixte, calitate pe care inculpatul Băsescu Traian a îndeplinit-o simultan cu funcţia de ministru al Transporturilor.

Inculpatul Marinescu Călin Dragomir, ajuns imediat după  perfectarea afacerii cu Torvald Klaveness Oslo, (în luna iunie 1991) secretar de stat, şef al Departamentului Transporturi Navale în Ministerul Transporturilor şi concomitent,  membru CIS şi preşedinte al CA – CNM Petromin SA şi-a încălcat competenţele conferite prin lege şi atribuţiile de serviciu.

Acesta a conlucrat cu  Băsescu Traian la emiterea ilegală a Ordinelor Ministrului Transporturilor prin care a schimbat regimul de arborare a pavilionului român şi radierea din Registrul matricol român a celor 16 nave maritime facilitând, punerea acestora sub controlul Christiania Bank Oslo, drept garanţii corporale, prin ipotecare directă şi colaterală, în scopul pierderii acestora prin vânzare directă din Liberia şi fără încasarea vreunui venit de către CNM Petromin SA Constanţa.

Ambii inculpaţi, uzând de autoritatea funcţiilor îndeplinite în acea perioadă şi profitând de modul în care erau percepute în perioada imediat următoare evenimentelor din decembrie 1989, au atras cu uşurinţă participarea celorlalţi inculpaţi (atât funcţionari ai CNM Petromin SA cât şi personal al autorităţilor constituite în Inspectoratul de Stat al Navigaţiei Civile şi Căpitănia Portului Constanţa) la participarea în conducerile societăţilor constituite în Liberia, în interesul exclusiv al partenerului extern, şi la comiterea a numeroase încălcări ale dispoziţiilor legale şi atribuţiilor de serviciu, în legătură cu arborarea pavilionului şi regimul înmatriculării navelor, excluzând astfel orice control al statului român asupra acestora.

Tot pe seama disfuncţiilor şi aparenţelor create, în realitate, prin încălcări ale normelor legale interne şi internaţionale privind navigaţia civilă şi proprietatea specifică a navelor maritime, sub aspectul dispoziţiei, au acţionat, cu ştiinţă, succesiv, şi ceilalţi inculpaţi cu funcţii ministeriale şi înalţi funcţionari ai Fondului Proprietăţii de Stat, acţionar majoritar, în numele statului român, la CNM Petromin SA.

Din probele administrate în cauză rezultă că inculpatul Băsescu Traian, în calitate de director/preşedinte al Board of Directors al Petroklav Inc. Bahamas, având drept de dispoziţie şi operare în contul bancar al societăţii mixte, a permis alimentarea nejustificată a acestuia, cu suma de 500.000 USD, la două luni după încetarea oricăror activităţi, din creditul Petromin Overseas Inc. Liberia, cu care nu s-a aflat în nici o relaţie comercială.

Suma  a fost evidenţiată  în banca firmei Petroklav Inc. Bahamas, City Bank Londra, ca un transfer intern, cu titlu de plată a unei prime de asigurare, către P&I, pentru nava Băceşti, primă de asigurare care în realitate era datorată de o cu totul altă firmă BOROM Shipping Ltd. Londra.

Anchetatorii au stabilit, prin rechizitoriu, şi mecanismul insidios al constituirii supraetajate a sistemului societăţilor din Liberia, de aşa manieră încât managementul navelor,  exploatarea comercială a acestora şi  evidenţierea rezultatelor financiare, inclusiv a derulării creditelor externe, să rămână doar la discreţia  partenerului norvegian. Acesta a avut, astfel posibilitatea, în condiţiile absolvirii de orice răspundere, prin clauzele contractuale, să evidenţieze fără control orice cheltuieli cu regim de reparare şi retehnologizare a navelor, în acord formal cu destinaţia creditelor uriaşe contractate şi plătibile exclusiv de holding-ul Petromin Overseas Inc. Liberia, în sarcina acţionarului 100% CNM Petromin SA.

Concomitent, în evidenţele patrimoniale ale CNM Petromin SA s-a întreţinut cu intenţie o adevărată stare de haos, încât navele „dispărute” prin vânzare între persoane juridice străine, fără încasarea vreunui preţ, figurau nereal în capitalul social ca active existente, de la înfiinţarea companiei de navigaţie maritimă prin HG nr.19/1991, iar obiectul de activitate, respectiv exploatarea maritimă a navelor petrolier şi mineralier nu mai putea fi îndeplinit de o perioadă lungă de timp.

Dosarul cauzei conţine 192 de volume, având 48.769 file. Rechizitoriul are, la rândul său, 461 de pagini.  Alături de anchetatori, au participat numeroşi specialişti şi experţi contabili. Expertiza solicitată de reprezentanţii CNM Petromin SA Constanţa a costat 320 milioane lei.

De precizat că acest dosar s-a constituit prin sesizarea din oficiu a membrilor Comisiei mixte de Control constituite prin Ordinul nr. 1/27.01.1997 al şefului Departamentului de Control al Guvernului de la acea dată. La data de 17 septembrie 2002, cauza a fost declinată spre competentă soluţionare Parchetului Naţional Anticorupţie, care a efectuat acte de urmărire penală timp de doi ani.

Până la data întocmirii rechizitoriului care stă la baza prezentului comunicat, nu s-a dat nici o altă soluţie în cauză.

Dosarul a fost trimis spre justă soluţionare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Concluziile vă aparţin stimaţi cititori!

Florin Deaconu

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Recent Posts

July 2012
M T W T F S S
« Jun   Aug »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Advertisements
%d bloggers like this: